Не можеш да убијаш људе

Tolstoy Center for Nonviolence

17. новембар 2020

Пронађите себи заиста миран циљ. Укључите се у иницијативе које спречавају злочине против живота људи. Уложите своје ресурсе у реалне програме, производе и услуге да бисте окончали институционализовано (легализовано) насиље, сакаћење и убијање.

  • Под легализованим насиљем у овом тексту се подразумева обука и употреба снага безбедности (војске, полиције, специјалних служби, правосуђа, итд.), чије је главно оруђе за рад претња насиљем и директно наношење повреда и смрти људи. Такође, ту спада и производња, употреба и продаја смртоносног и оружја за сакаћење као и других средстава за уништавање.
  • Под реалним програмима подразумева се ненасиље од речи до дела: ако људи не желе невоље нити да учествују у убијању других људи да би спасли своје животе, територије и поретке, траже и налазе друга средства и методе заштите.

Како престати бити потребан и учествовати у убијању и осакаћивању људи

Понизност и доброта

Под „понизношћу” се овде очигледно и даље подразумева не помирење са злом, већ способност да се према сваком човеку односи са смиреношћу (помирљиво), без обзира на његове речи и поступке. Одмереност зауставља ширење зла спречавајући да се пренесе са једне особе на другу. Долази као вештина, тј. може се разрадити правим приступом и дужном пажњом. Међутим, чешће је кад то не изгледа као формирано својство личности, већ као процес формирања, са својим успонима и падовима.

  1. Понизност у хришћанском значењу. Резултат начина живота заснованог на љубави према Богу кроз Христа и бризи за друге. Скроман хришћанин верује у вечни живот (из којег долазе његове речи и дела) и не очекује награде у земаљском животу. Теорија се разуме кроз Јеванђеље; пракса – молитва, строгост и труд. Чини се да дубља вера води ка већој понизности – међутим, чак и први кораци ка Христу могу донети добре плодове:
    • прихватити Њега као учитеља;
    • поуздати се у Њега као пророка;
    • веровати Му као Сину Божијем и Спаситељу.
  2. Понизност у свакодневном значењу. Мирно сусрести људе, не одговарати злом на зло, не раздражити се/не огорчити, спречити једнострану хуманост (усмерену само на чланове породице/клана/колектива). Таква понизност, ако није изражена природна особина појединца, може се постићи на различите начине или у комбинацији:
    • психолошке технике и праксе (управљање емоцијама, самоконтрола, комуникација без сукоба)
    • промена круга комуникације, ограничавање или повећање броја контаката (у зависности од типа личности и конкретне ситуације)
    • независност и аутономија начина живота, види Начин живота
    • неуролошка терапија, психотерапија, психокорекција

Додатне технике које развијају стање смирености укључују неке праксе религија југоисточне Азије (будизам, џаинизам, хиндуизам): медитацију, јогу итд. За отклањање вишка агресивности могу се успешно користити све врсте нетакмичарске физичке активности (од оспособљавања и унапређења здравља до сваког креативног физичког рада).

Средства заштите

Средства за заштиту од физичке агресије, према резултату акције могу се поделити у два типа:

  1. погоршање стања нападача – даје брз резултат, али дугорочне негативне последице (примери: хладно и ватрено оружје)
  2. побољшање стања нападача – даје спор резултат, али позитивне дугорочне последице (примери: понизност, просвећеност, образовање)

Утицаји о којима ће бити речи у наставку су првог типа: они ослабљују агресора физички и морално. Али, у исто време, настоје да то ураде са пажњом за његов живот и здравље – колико је то могуће.

Средства индивидуалне заштите

  • борилачке вештине усмерене на самоодбрану, ненападачке (аикидо, самбо итд.)
  • појединачна специјална опрема (бибер, гас, светло, звук, итд.)
  • техничка средства: веб камере, локатори, аларми било које врсте и намене (људи/животиња, кућа/дворишта/канцеларија, путеви/локације), средства за заплашивање (акустична, итд.)
  • механичка средства пасивне заштите (браве, ограде, препреке итд.)
  • објављивање/јавност
  • пресељење/емиграција

Средства колективне заштите

Списак истраживања, развоја и узорака несмртоносне заштитне опреме је детаљан у извештајима:

  1. European Working Group on Non-Lethal Weapons (1998 - н.в.)
  2. Bradford Non-Lethal Weapons Research Project (1997-2007)

То нису ненасилне иницијативе у правом смислу речи, јер су у значајном делу случајева:

  • дизајнирани као оружје, а не средство одбране - као резултат тога, могу се користити за напад
  • нема гаранција да нису трауматске и несмртоносне
  • главни купац и спонзор развоја је држава (што је немогуће контролисати, они могу и биће искоришћени и за репресију)
  • развијају се на истим местима и од истих стручњака као и традиционално оружје (недостатак поверења)

Додатно - пасивна заштита (склоништа и инфраструктура за њих). Одвојено - места притвора, видети Образовање и васпитање.

Образовање и васпитање

Пажња Најважнија компонента сваког мирољубивог образовног процеса је, између осталог, формирање код ученика осећаја да је званично коришћење средстава силе и метода заштите одбачено и неприхватљиво. „Мирољубиво образовање“, које дозвољава употребу институционализованог насиља, заправо обмањује и дезоријентише ученике уместо да код њих формира стабилан ненасилан поглед на свет.

Педагошка активност (укључујући методику, обуку и сам процес), која има за циљ неговање мирног суживота, може се условно сврстати у две велике старосне групе, као и у посебну групу особа са девијантним понашањем:

  1. Деца. Облици студија:
    • најмање ефикасни су једнократни часови (лекције доброте, праштања, толеранције, захвалности)
    • ефективније – редовне практичне вежбе са наставником-психологом (развијање емпатије, суочавање са иритацијом, развијање вештина за мирно решавање спорова)
    • најефикаснији су комплексни програми/методе/системи (Монтесори педагогија, скандинавски образовни систем итд.)
  2. Млади и одрасли. Формат обуке – курсеви/тренинзи/радионице:
  3. Потенцијално асоцијалне особе. Васпитање и корекција понашања (Њиљс Кристи и др.)

Обећавајући правац је прилагођавање бивших службеника безбедности, укључујући њихову мирну интегрисану социјализацију и директно учешће у помоћи људима погођеним њиховим поступцима.

Закони и право

Ниједна од доле наведених иницијатива није „ненасилна“ у пуном смислу те речи, јер се свако право ослања на моћан ресурс за своју заштиту. Ипак, као први кораци:

  1. Примена актуелних облика опорезивања и отпор према порезу:
    • „порески суверенитет“ – комбинација механизама добровољног опорезивања Voluntary taxation и избора пореза Tax choice , што подразумева могућност да појединац одабере одређене порезе (или њихове категорије) за плаћање, све до потпуног одбијања. Обим примљених јавних услуга одговара износу и категорији плаћених пореза. Ово омогућава да се садржај из блока силе и сродних сегмената индустрије, науке и образовања, искључи из трошкова одређеног лица (као и других неприхватљивих врста трошкова).
    • одбијање да се обезбеди блок силе у оквиру постојећег система опорезивања (у случају када је могуће јасно издвојити овај део трошкова у укупном износу пореза), видети Свесно одбијање плаћања војних трошкова
    • формирање мировног пореског фонда из средстава пореских обвезника, види ибид
    • имплементација механизма мировног пореза по аналогији са АЦС (алтернативна цивилна служба), види Алтернативни мировни порез
  2. Ограничење снага безбедности на њихове непосредне дужности, опрему и наоружање. Примери ограничења: 18 земаља широм света у којима полиција не носи ватрено оружје (укључујући Норвешку, УК, Ирску, Исланд, Нови Зеланд). Такође Костарика: 70 година без армије.
  3. Слободно одрицање од држављанства додељеног рођењем. Примери успешних (САД) и неуспешних (РФ) случајева. Одрицање од држављанства без гаранција за стицање другог држављанства, заправо, не може се извршити ако је држава потписала или се руководи Европском конвенцијом о држављанству и/или Конвенцијом УН о смањењу апатридије.
  4. Заштита права на приговор савести за служење војног рока из верских разлога или савести (убеђења). Локалне правне агенције и специјализоване непрофитне организације (ако постоји одговарајућа законска основа у држави) или политички представници, активисти и штампа (у недостатку такве базе).

Такође, и постепено одбацивање развоја институција чије јачање слаби духовну блискост међу људима и удаљава њихово духовно јединство:

  • институт демократије као облика друштвене структуре која изазива озлојеђеност, негодовање и иритацију (до отворене злобе) код мањине, принуђене да се повинује одлуци већине;
  • институт власти чија садашња овлашћења (да се људи убијају) треба свести на административне и економске функције, а одлуке искључиво саветодавне природе;
  • институт права законима покушава да замени љубав.

Наведени трендови се у ограниченој мери могу посматрати у размерама малих заједница насталих под утицајем вере, идеје или на природан начин, видети Начин живота.

Просвећивање

Одрживи образовни производи XXI века, фокусирани на историју ненасиља (почетна фаза) и његове тренутне трендове (главна фаза):

  • литература која открива нова имена и приступе ненасиљу (књиге и публикације Center for Global Nonkilling , библиотека Без насиља и др.)
  • редовна штампа и онлајн публикације (билтени јавних организација, приручник Толстој центра итд.)
  • видео и аудио садржај (ТВ емисије, Youtube, подкасти)

Економија и бизнис

Ефикасно решавање проблема који се јавља због масовног друштвено-економског запошљавања активних мушкараца:

  • са потребом за физичким изражавањем
  • са потребом за поседовањем спољашњих атрибута поштовања/признања и сопствене вредности
  • са потребом за вођством и/или моћи
  • са склоношћ́у ка удруживању у групе, уграђивању у хијерархију, покоравању наређењима

Примери запошљавања:

  1. цивилна заштита (неоружаним средствима, види Средства заштите)
  2. изградња, поправка, одржавање стамбеног и нестамбеног фонда, инфраструктуре
  3. службе цивилне заштите и спасавања (спречавање и отклањање последица ванредних ситуација)
  4. организација помоћи деци, болеснима, старима
  5. развој ресурса и територија
  6. артели мануелног рада (добровољно удруживање људи да би се завршио неки посао, моба, радна акција) и др.

Решавање конфликата

Одржавање мира постиже се решавањем сукоба, који се, по правилу, заснивају на врло ниским разлозима: завист, сујета, осећај националне супериорности итд. Стога ће кључна вештина миротворца бити да не подлегне гневу и очају у свакодневном контакту са људским пороцима и слабостима.

Истовремено, чак ни искусни миротворац не може да гарантује да својим посредовањем (а понекад и само присуством) неће створити, изазвати или поставити темеље за друге, можда још вее и страшније невоље. Стога се у стварном животу очување мира најчешће своди на решавање сукоба „овде и сада“ – без гаранција да се они неће поновити.

  1. Практична конфликтологија. Развој и примена вештина вербалне и физичке интеракције (извори: животно искуство, таленат, специјална обука):
    • развијање вештине понизности (видети Понизност и доброта) у вештину мирног решавања домаћих спорова, тврдњи и противречности
    • конфликтологија у тимовима (психолози/конфликтолози/фасилитатори/медијатори, примери Deep Democracy Institute )
    • глобална конфликтологија:
      • у регионалним сукобима раде волонтери и специјалисти на „терену“ (пример припреме Nansen Center , пример учешћа Unarmed Civilian Protection )
      • истраживачке активности за развој стратегија за решавање сукоба (The Åland Islands Peace Institute и др.)
  2. Утицај на даљину. Присуство и коришћење способности невербалног/метафизичког утицаја или рефлексије негативне акције (претпоставка на основу доступних информација о бесконтактним утицајима).
  3. Духовна помоћ. Манифестација било које врсте утицаја као резултат духовне помоћи и подршке одозго, укључујући решавање сукоба без учешћа страна.

Начин живота

Пажња Будите опрезни са свим друштвеним групама и појединцима који своју веру, погледе и идеале стављају изнад хуманости и милосрђа; који се придржавају једностране хуманости (упућене само члановима колектива); који су изузетно „медијски“ или, напротив, чврсто затворени.

Заједнице изграђене на принципима аутономије, ненасиља, штедње, умерености:

  1. духовни и практични правац: толстојци и др.
  2. верски и практични правац: амиши, менонити, духобори, квекери итд.
  3. становници територија и насеља са природно успостављеним мирним начином живота (и одговарајућим погледом на свет), види историјске примере
  4. друге заједнице, групе, породице, појединци

Изузеци

Постоје и знаци ненасилних иницијатива који нису укључени у ову листу (кликните за проширење):

Људска права и заступање (адвокатура)У средишту заштите права грађана било које државе су насилне методе, а свака „цивилизована“ судска одлука се спроводи углавном због могућности кажњавања за непослушност, а не због поверења и поштовања између људи.
Антиратне иницијативе (пацифизам)Остављају по страни сам проблем обезбеђивања сигурности легализованим претњама, сакаћењем и убијањем људи (војска, полиција, специјалне службе, правосуђе, итд.). Углавном су симболичне природе, не спречавају убиства ни локално ни системски, ретко доводе до појаве специфичних мировних програма и производа.
Ненасилни отпорВеома ретко има везе са жељом да се пружи заштита без убијања. Чешће се манифестује не када људи користе насиље према неком другом, већ када то постане лоше за њих саме.
Међународна и национална политикаОгроман је број случајева који захтевају квалификовану процену и анализу последица, да би се недвосмислено сматрали „заиста мирним решењима“. Редовна је употреба ресурса силе.
Медицинске и хуманитарне мисијеОтклањају последице сукоба, а не узроке (до забране расправе о томе). Блиска је сарадња са оружаним снагама, које им дају обуку и инструкције.